Dag 1309 - når dagen bare ramler

Dag 1319 – Renoveringen til ende bragt – bagom

Så lykkedes det, endelig fik vi sat det største punktum i vores byggeri. Vi er færdige med de store detaljer, nu mangler blot de små nusse ting, I ved – der hvor man skal sætte lidt flere billeder på væggen, og lige tømme garagen de sidste 20 gange på genbrugspladsen, så det er kun lige det sidste.

Det har holdt hårdt, det kan I overhovedet ikke være i tvivl om, vi har knoklet, for at finde en balance, men samtidig også for at vi ikke skulle strække byggeriet over flere år. Det sker jo nogle gange, for andre, og jeg tror det er hårdt altid at være i gang med en ombygning, for hvornår får man egentlig lov til at hvile, og mærke sødmen af det hårde arbejde.

Vi startede i marts 2019, hvor taget blev revet af, og der kom nye opretningsspær. Derefter blev hele tagfladen efterisoleret, inden den blev lukket igen med nye Monier tagsten, der er lettere end almindelige tegl. Det hjalp vores konstruktion, da vi ønskede at udnytte loftet til hems, og derfor havde brug for at vores fundament og bærende vægge kunne klare den ekstra vægt.

Der blev ligeledes sat ovenlysvinduer i – faktisk hele 7 stk – det var dog først til allersidst i byggeriet vi virkelig fik glæden af dem. Det er underligt når man undervejs skal træffe beslutninger om hvor mange der skal monteres, for vælger man forkert, fortryder man. Heldigvis er vi helt tilfredse med de valg vi traf, både dengang og nu.

Før – Tag og Facade

Efter – Tag og facade

Alt det indvendige arbejde har vi selv stået for. Det betyder at vi rev alle lofter/vægge ned på indvendig side, ud til den nye isolering i taget, for at der blev efterisoleret over alt indvendigt, og lagt ny dampspære. Thomas har bandet over det, hver gang han gik igang med dampspære, det var varm, ikke særlig fremkommeligt, og i det hele taget demotiverende, når det alligevel blev gemt væk af isolering, og gips.

Før 1. sal

Efter 1. sal

Vi har valgt at sætte et lag krydsfiner, samt et lag gips, for at det er nemmere at hænge ting op på væggen fremover, fremfor to lag gips. Jeg behøver vel næppe fortælle jeg er fan.

I marts 2019 blev badeværelset på 1. sal også revet ned, og pigerne flyttede i kælderen, da vi startede med at lave deres værelser.

Det holdt godt nok hårdt, men vi nåede at blive færdige inden de skulle starte i skolen, som var vores første deadline. Derefter flyttede Thomas og jeg, samt Leander i kælderen, imens vores soveværelse, Leanders værelse, og vores walk-in closet blev lavet. Jeg indskyder lige at der henover sommeren blev skiftet facadebeklædning, efterisoleret, samt skiftet alle vinduer i huset (Udover vores store vinduespartier i stuen, de kunne først bestilles senere (og nu er der ingen af os der kan huske hvorfor). Vi har valgt at vores beklædning på udvendigside består af Ivarsson facadebeklædning – fibercement med trælook, for at have mindst mulig vedligehold på udvendig side.

Vi havde tidligere balkon på hhv Leanders værelse og vores soveværelse, men det har vi i processen valgt at inddrage til beboelse, hvilket har givet flere kvadratmeter på indvendigside, samt mere arbejde til Thomas og min far. Der skulle nemlig laves nyt gulv, samt flytte rørene til radiatorerne, ellers ville de jo stå midt i rummet.

Vi har fået etableret hems, på alle 4 værelser på 1. salen, dvs. vores hems er det der udgør loftet i huset, hvor vi har presset mest mulig ind, på mindst mulig plads til opbevaring. Jeg har tit overvejet om jeg skulle være logistik medarbejder, det er her jeg virkelig ser jeg har en fordel. Spøg til side, men altså vi har reducereret vores lofts plads til 1/4, hvilket egentlig betyder vi tidligere har gemt alt for meget.

Badeværelset blev også færdig henover sommeren, sammen med pigernes værelser, og vores soveværelset, samt Leanders værelse og walk-in closet var færdiggjort da vi nåede jul. Det var virkelig en kæmpe milepæl, og jeg tror ikke der var nogle af os, der i vores vildeste fantasi havde regnet med at det ville tage så langtid at komme i mål med 1. salen.

Vi valgte at holde jul og nytår, inden vi d. 2. januar tømte stuen, og begyndte på nedrivningen derinde. Men processen i stuen og det kommende køkken, var egentlig startet tidligere – så da vi sagde 2020, havde Thomas lavet loftet i det der er blevet vores køkken. Det var en kæmpe forløsning, for det betød at vi allerede ultimo januar havde nye gulve med gulvarme i hele stuen og køkken. Det må man sige at være en hurtig proces.

Før – Stueetage

OG ret hurtigt derefter blev lofterne færdige, og lige inden coronaen satte ind havde vi en færdig stue. Køkkenet er nok det vi har haft flest overvejelser omkring, og vi har været langt omkring. Men jeg valgte at tage fat i en livline i Tvis i Skive, og det resulterede i at vi fik leveret et sindsygt fedt køkken 3. april, og da vi havde aftalt opmåling af bordplade 6. april, så var der ingen vej tilbage, så køkkenet blev monteret i den weekend – og allerede søndag aften havde jeg pakket vores køkken ud, og indtaget alle skabene. Det føles som det var igår, men tiden går hurtigt.

Faktisk fik vi også støbt gulv i badeværelset i stueetagen i samme weekend, og det gamle køkken blev demonteret i løbet af marts. Så faktisk efter vi flyttede på 1. salen, så flyttede køkkenet i kælderen. Man må sige det rum i kælderen har været multirum. For da køkkenet flyttede ud derfra, så flyttede Thomas ind med sit kontor.

Der er blevet lukket en væg fra det gamle køkken og ud til badeværelset. Det betyder at badeværelset er blevet dobbelt så stort, og det gamle køkken nu er et mere reelt kontor. Vi stødte på en udfordring i sommeren 2019, da det viste sig at de tidligere ejere havde fjernet en bærende væg, i køkkenet. Det betød at vi har boet sammen med soldater (til at understøtte 1 salen), i 8 mdr i køkkenet, det var en kæmpe befrielse, da den nye bærende væg blev etableret, og vi sagde farvel til de røde soldater, de har tjent os godt, men det var så rart da de blev taget ned. Og da det var en sag med forsikringen, var det en opgave der blevet klaret af et lokalet tømrerfirma, så var der trods alt det mindre at skulle klare.

Efter Stueetagen

 

Før Kælder

Efter kælder

Det er svært at forklare hele processen, og det kommer slet ikke til sin ret, alle de processer, beslutninger, ventetider og frustrationer, samt forløsninger der har været i dette byggeri. Ville vi gøre det igen, måske, men det skal være det rigtige hus, på den rigtige grund. Lad os se hvad fremtiden bringer, lige nu vil vi nyde at vi ikke skal trække i arbejdestøjet dagligt, og det faktisk er helt ok at nyde det, samt holde en pause.

Vi kunne ikke have klaret hele projektet uden en kæmpe hjælp, fra en helt fantastisk kammerat (Og nej ingen får lov til at låne ham), vores forældre og søskende. Samt alle andre der er trådt til når lokummet brændte.

Vi er så sindsygt stolte af resultatet, vi har fået lavet en ny vurdering, og den fortæller os at arbejdet ikke har været spildt. Nu vil vi nyde sommeren, håbe på at Leander snart overgår til 2 års vedligehold, men det er vist ønsketænkning, men hvis det blot er det, skal vi nok klare det.

 

 

Ingen kommentarer endnu

Der er endnu ingen kommentarer til indlægget. Hvis du synes indlægget er interessant, så vær den første til at kommentere på indlægget.

Skriv en kommentar

Skriv et svar

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret. Krævede felter er markeret med *

 

Næste indlæg

Dag 1309 - når dagen bare ramler